Stay calm

Chemisch vs Natuurlijk!

Vaak krijg ik de vraag van mensen waarom de oliën van Young Living zo aan de prijs zijn. Mijn antwoord is dan heel duidelijk. Ik vergelijk het met Whiskey. Mensen vinden het niet gek om meer te betalen voor een Whiskey van goede kwaliteit die doordrenkt is van kruiden. De kruiden moeten met zorg uitgezocht worden, zonder pesticiden en op de juiste manier gedestilleerd. Men weet dat precies. Bij etherische oliën vinden mensen het ineens een ander verhaal en gaan ze toch liever voor goedkoop en vaak synthetisch of aangelengd met een plantaardige olie zodat de werking minder of er helemaal niet is!
Over dit onderwerp wilde ik al langer schrijven omdat ik het jammer vind dat mensen zichzelf hier te kort doen. Het investeren in je eigen gezondheid is juist zoooo belangrijk. Daarom vandaag: Chemisch versus Natuurlijk!!!! 

Welkom in de wereld van de Aromatherapie
Het gebruik van geuren is al zo oud als de mensheid. Bij oude beschavingen speelden aromatische houtsoorten, bloemen, planten en kruiden al een belangrijke rol bij mystieke en religieuze bijeenkomsten. Later ontdekte men dat etherische oliën niet alleen lekker ruiken, maar ook geneeskrachtige werking hebben. 

Hoe kun je aromatherapie in zetten?
ZO GROOT IS HET EFFECT VAN GEUR OP JE GEESTELIJKE ÉN LICHAMELIJKE GEZONDHEID
Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Je kunt het zien als een soort ‘geursnelweg’ die van je neus naar je brein loopt (het limbische systeem) en sommige geuren direct van invloed zijn op je mentale gesteldheid. Maar wist je dat geuren er ook voor kunnen zorgen dat je je fysiek beter voelt? Daarom is het van belang dat je het verschil leert kennen tussen synthetische- en etherische geuren.


Synthetisch vs Natuurlijk
Een aantal jaren geleden was ik best wel vaak in de parfumerie te vinden en was ik ook scheutig in het gebruik hiervan. Nu weet ik dat ik, in plaats van een heerlijke bloemengeur, een cocktail aan neurotoxische chemicaliën op spoot! Ik heb me ontwikkelt en er als het ware een neus voor gekregen. Nu loop ik met een grote boog om de winkels heen en soms ook om mensen. 

Synthetische geuren komen uit de fabriek en bootsen natuurlijke geuren na. Ze zijn bedoeld om een ruimte lekker te laten ruiken, maar hebben een negatieve werking op lichaam en geest. Natuurlijke geuren bevatten etherische oliën. Dit zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen (signaalmoleculen) om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). De hoeveelheid etherische olie die een plant produceert verschilt. Zo heb je voor één liter etherische lavendelolie maar liefst 150 kilo bloeiende lavendeltoppen nodig. Ook het destillatie proces is van belang. Bij lage temperaturen en voor iedere plant een verschillend proces. In tegenstelling tot synthetische geuren zijn de natuurlijke varianten wél heilzaam voor je lichaam en geest. Dit komt omdat de moleculen in etherische oliën ontzettend klein zijn. Hierdoor kunnen ze je lichaam binnenkomen en door je huid dringen. 
Om een voorbeeld te noemen: Je hebt je gebrand. Dit trekt snel weg door een paar druppels pure lavendelolie op de plek aan te brengen. Synthetische lavendelolie heeft dit effect niet. Het kan zelfs schadelijk zijn! 

Aromatherapie heilzaam
Nu je het verschil weet tussen synthetische en natuurlijke etherische geuren kun je de stap zetten naar aromatherapie. Want hoe pas je geuren toe om je eigen welzijn te verbeteren? Je kunt de oliën op allerlei verschillende manieren gebruiken. Hier kun je lezen hoe je de oliën kunt inzetten. 

Voor mij is het al jaren duidelijk. Ik weet wat ik aanbreng op mijn huid en voel me goed. Voor de mensen die twijfelen wil ik alleen zeggen: Gebruik natuurlijke oliën en laat je niet verleiden door goedkope synthetische geuren. Gun jezelf goede producten. Dat ben je waard. Denk hierbij aan je gezondheid en aan de Whiskey. Wat heb jij liever? 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.