Toepassing

toepassing

Wanneer  je begint met etherische oliën, waar moet je dan beginnen? Hoe ga je de oliën gebruiken? En waarvoor; wat is de toepassing? Op deze pagina vind je verschillende manieren en gelukkig is er genoeg literatuur, zoals de Essential Oils Pocket Reference met de omschrijvingen over de oliën, toepassing en technieken. Ook de apps Ref Guide 4 EO en TheEOBar zijn fijn om te hebben. Zo heb je altijd een naslagwerk op zak.

In Nederland gebruiken we oliën aromatisch of op de huid. Er zijn verschillende manieren waarop we dit doen:

Vernevelen
Met een vernevelaar of diffuser kun je etherische oliën door een ruimte verspreiden. De ultra sonic diffuser van Young Living zorgt ervoor dat de moleculen van de verschillende oliën kleiner worden gemaakt en zo door de ruimte kunnen reizen en iedereen in de kamer er profijt van heeft.

Iedere etherische olie kun je vernevelen, net waar je op dat moment zin in hebt of wat je behoefte is. Er is zoveel te kiezen: er zijn etherische oliën die de lucht zuiveren, een kalmerende werking hebben, het immuunsysteem ondersteunen en nog heel veel meer!

Stomen
Om de luchtwegen te openen kun je aan een kom met heet water een druppel etherische olie toevoegen. Let erop dat je niet teveel olie gebruikt; de oliën van Young Living zijn bijzonder krachtig!

Onder de voeten
Dit is de veiligste manier voor het aanbrengen van etherische oliën. De voeten bevatten de grootste poriën van het lichaam en ook de meeste: wel 2000 per voet! Daarnaast zitten op de voeten alle reflexpunten naar de belangrijke organen.

Op de huid aanbrengen
Je kunt ook oliën op de huid aanbrengen. Afhankelijk van welke olie je wil gebruiken en je huidtype, verdun je de etherische olie in een dragerolie. Een dragerolie is een neutrale (liefst een koudgeperste, biologisch geteelde) olie als kokos-, sesamolie of de V6 van Young Living. Volg voor de verdunning de instructies op het flesje en let op of je huid reageert.
Etherische oliën hebben zulke kleine moleculen dat zij eenvoudig door de huid in het lichaam worden opgenomen, waar zij hun heilzame werk kunnen doen.
Suggesties voor uitwendig gebruik:
– Breng de olie aan op het hoofd, de voeten, achter de oren, op de borst en langs de ruggenwervel
– Breng de olie direct aan waar je ondersteuning kunt gebruiken
– Je kunt diverse oliën in laagjes aanbrengen om een probleem op verschillende niveaus aan te pakken of de werking van de andere oliën te versterken.

In het bad
Etherische oliën lossen niet op in water. Als je een olie in het bad wil gebruiken, kun je dit doen door een paar druppels toe te voegen aan epsomzout, een neutrale bad-/douchezeep of een plantaardige olie.

Kompres
Een warm kompres na een massage of Raindrop zorgt ervoor dat de etherische oliën dieper in het lichaam worden opgenomen. Een weldaad voor spieren en gewrichten.

Etherische oliën, kinderen en zwangerschap
Je kunt etherische oliën veilig gebruiken bij kinderen als je ze adequaat verdunt. Net als bij reguliere producten is het belangrijk dat je je kind goed observeert en kijkt hoe het reageert. Houd altijd een dragerolie bij de hand als je een olie aanbrengt. Vernevel een olie niet te lang achter elkaar. Raadpleeg altijd een arts als je kind ziek is of als je daarover twijfelt.
Er is een mooi boek geschreven door Debra Raybern: “Gentle babies”. Dit boek gaat over de toepassing van etherische oliën bij zwangerschap, bevalling, baby’s en jonge kinderen. Er zijn oliën die je beter niet kunt gebruiken tijdens zwangerschap en bij baby’s en jonge kinderen.
Berg je oliën veilig op, zodat je kinderen er niet bij kunnen.

Etherische oliën en huisdieren
Je kunt etherische oliën toepassen bij  (huis)dieren. Houd er wel rekening mee dat (huis)dieren kleiner zijn en vaak veel gevoeliger voor de werking van etherische oliën. De reukzin is vele malen beter ontwikkeld dan van een mens, dus houd hier goed rekening mee bij de toepassing en observeer.
Etherische oliën kunnen giftig zijn voor katten en bepaalde vogels. Zorg er daarom voor dat je vernevelt in een ruimte waar je dier niet komt of dat het weg kan.
Let erop dat je geen olie aan je handen hebt als je je dieren aanhaalt. Neem bij twijfel of voor de zekerheid contact op met een deskundige. Het boek “Animal Desk Reference” geschreven door Melissa Shelton is een mooi naslagwerk voor etherische oliën en (huis)dieren.

Plus oliën
Young Living heeft een aantal oliën die je ook kunt innemen.
Dit is de plus olie lijn en bestaat op dit moment uit 16 verschillende oliën:
Rozemarijn, kardemom, citroen, pepermunt, lavendel, thieves, sinaasappel, manderijn, oregano, tijm, citroengras, kaneel, kruidnagel, venkel, gember en nootmuskaat.

Dit is een prachtige aanvulling om in de keuken te gebruiken bij het koken. Je hebt maar één druppel nodig om smaak toe te voegen aan gerechten maar je kunt het zeker ook inzetten om  jouw gezondheid te ondersteunen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan luchtwegen, immuunsysteem en spijsvertering.

Wil je graag meer informatie? Neem gerust contact op.