recept chocola

Walnoten lavendel chocola

Langzaam worden de dagen weer korter maar op nog zeker nog niet kouder op dit moment. Wat een verwennerij dat we medio oktober nog zoveel zon hebben. Daar geniet ik dan ook intens van ondanks dat ik er niet helemaal zeker van ben of we daar nu zo blij mee kunnen zijn? In ieder geval, de wintermaanden duren voor mij altijd te lang dus, des te korter, des te beter. 

Het enige dat ik dan jammer vind is dat de tijd die ik in de keuken spendeer ook minder is. Met het mooie weer ga ik namelijk niet zo snel uren in de keuken staan. Dat zijn toch meer mijn winteractiviteiten. Dan experimenteer, bedenk en maak ik nieuwe recepten.

Zoals velen van jullie ondertussen wel weten, maak ik de meeste dingen thuis zelf. Van schoonmaakmiddelen tot bodybutters, tot voeding omdat ik weet hoeveel troep er in de winkels verkocht wordt. Ik heb een aantal jaren geleden het besluit genomen om zoveel mogelijk zelf te maken zodat ik weet wat ik in mijn mond stop of op mijn lichaam aanbreng. 

Ook na het zien van een uitzending van de keuringsdienst van waarde over natuurlijke aroma’s werd mijn besluit weer bevestigt. Natuurlijke aroma’s is vaak genetisch gemodicifeerd gist. Men haalt van een bepaalde plant het DNA en stopt het in gist waar het gaat groeien. Dus er wordt een natuurlijk aroma gemaakt door middel van genetische manipulatie. Deze heeft dan dezelfde chemische structuur als de chemische variant maar het proces is anders dus mag het natuurlijk genoemd worden. Dat staat beter op de verpakking toch? Natuurlijk……..

De natuurlijke aroma’s die ik dan ook gebruik zijn ook echt van de vruchten of kruiden. Ik koop voor mijzelf nooit iets kant en klaar met een smaakje. Ik gebruik wel de etherische oliën. Alleen de plus oliën van Young Living omdat ik weet hoe ze worden gedestilleerd. Ik heb met eigen ogen gezien op de boerderijen waar ze vandaan komen. Van deze oliën weet ik zeker dat ze rechtstreeks van de plant of het kruid komen. 

Waarom dan etherische oliën in de keuken?? 

 •  Etherische oliën zijn fantastische smaakmakers in de keuken. 
 • Ze zijn zuinig in gebruik.
 • Je hebt niet altijd verse kruiden in huis en etherische oliën kun je lang bewaren. 
 • De werkzame bestanddelen worden beter opgenomen door het lichaam in plaats van gedroogde kruiden. 

Een aantal tips voordat je begint:

 • Ik werk alleen met de plus oliën van Young Living. Deze mogen ingenomen worden. Young Living heeft 16 verschillende plus oliën. 
 • Bewaar de oliën op een koele en donkere plek. Die van mij staan in de koelkast. 
 • De ene olie is wat dikker dan de andere olie. Druppel de olie eerst op een theelepel voordat je ze door het gerecht mengt. De kans is anders groot dat er misschien te veel in het gerecht terecht komt en dat is zonde! 
 • Etherische oliën zijn super geconcentreerd. Soms is het al genoeg om een tandenstoker in de olie te dippen en dan door het gerecht te doen. 
 • Als je gaat werken met etherische oliën in de keuken, gebruik dan kommen van glas (keramiek kan ook) De oliën kunnen namelijk plastic aantasten.
 • Voeg de oliën pas tegen het einde van de kooktijd toe om zo veel mogelijk van de therapeutische waarde te behouden. (moeilijk bij taarten en koekjes, maar daar is de smaak belangrijker) 
 • Draai het dopje meteen weer op het flesje na gebruik. Etherische oliën kunnen vervliegen en oxideren als er te veel zuurstof bij komt. 

Ik ben laatst wel even de keuken in gedoken met het mooie weer omdat een vriendin verse walnoten had. Deze wilden we gebruiken in een workshop en dat vroeg natuurlijk om een recept. Het viel zo in de smaak dat ik het graag deel met jullie.
Het is de combinatie van het zout met de lavendel wat het zo bijzonder maakt.
Hier is het recept: 

 

WALNOTEN LAVENDEL CHOCOLA

De eerste keer dat ik lavendel aan mijn eten toevoegde was ik super nerveus.
Ik associeer lavendel toch altijd een beetje met een zepig smaakje en was dan ook bang dat ik een cocktail aan bloemen zou proeven en dat ik het echt niet lekker zou vinden maar niks was minder waar. Het is anders maar het heeft zeker niet een overheersende smaak. 

Nu pak ik vaker de lavendel en durf ik meer te experimenteren omdat ik weet wat het kan doen in een gerecht. 

Ingrediënten: 

 • 100 gr. chocola
 • 2-3 dr. lavendel+ etherische olie 
 • 3/4 tl zee zout vlokken 
 • 40 gr. walnoten. 
 • plaat met ongebleekt bakpapier zodat je het makkelijk in de ijskast kunt plaatsen. 
 • pan met heet water en een vuurvast schaaltje dat hier in past 
 • spatel 

Bereidingswijze: 

– Pel de walnoten en hak ze in kleiner stukken. 

– Smelt de chocolade au bain marie. 

– Laat afkoelen voor 8 minuten en voeg dan de etherische olie er bij. 

– Gebruik een spatel en spreidt de chocolade over een plaat waar ongebleekt bakpapier op        ligt. 

-Gooi de walnoten en het zeezout over de chocolade. 

-Plaats in de ijskast voor 20 minuten.

-Haal de chocolade uit de ijskast en breek in kleine stukken. Dit kun je doen met plastic zodat de chocola minder hard smelt. 

Dit is 1 van de vele recepten die ik maak met het gebruik van etherische oliën. Zoals je ziet heb je eindeloos veel mogelijkheden met de 16 verschillende plus etherische oliën van Young Living.

Experimenteer, wees creatief en niet bang, zodat je iets vindt,  wat jouw smaakpapillen een polonaise doet lopen door je mond. 

Bon appétit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.