toepassing

DIY zonnebrandcrème

Wat is het toch altijd fijn! Die eerste zonnestralen van het jaar. Even wat vitamine D! Je voelt dat de winter aan het vertrekken is over de oceaan en de warme lucht ons land intrekt en er voor zorgt dat de eerste bloemen en bloesem gaan bloeien. Zoals Loesje het weer mooi verwoordt: Lente, Zelfs de zon is in de wolken!!! We trekken massaal naar buiten en pellen langzaam de kleren van ons lijf af. Hier komt dan ineens bij mij het stemmetje dat dan zegt:” Pas op, smeer je je wel in? De zon is fel hoor”.

Ik weet niet precies waar dat stemmetje vandaan is gekomen. Het komt niet van mijn ouders. Wij smeerden wel maar niet met het: pas op vingertje hoor. Dit vingertje kwam pas later. Ik denk op het moment dat er in het nieuws werd gesproken over de schade die de zon kon aanrichten. Door de gat in de ozon laag werd de straling van de zon nog heftiger en moesten we massaal aan de zonnebrandcrème. En dat heb ik gedaan. Omdat ik met mijn werk ook vaak dicht bij de evenaar zit ben ik heel wat aan het smeren geweest. Nadat ik de etherische oliën in mijn huis heb toegelaten en de chemische middelen er langzaam uit heb gegooid maak ik ook mijn eigen zonnebrand lotion en weet ik weer precies wat ik smeer. Dat vind ik heel fijn.

Ik wil mijn recept dan ook graag met jullie delen. Nu is het ook wel zo dat ik dit ook spannend vind omdat we allemaal een andere huid hebben en we allemaal anders reageren op de zon. Ook zijn er mensen fel op tegen en zeggen dat je niet moet sollen met de zon en niet zelf moet gaan experimenteren. Dus gewoon een crème in de winkel kopen. Prima!  Ik heb voor mezelf onderzoek gedaan en mijn keuze gemaakt. Ik heb ook ontdekt dat  in vele zonnebrandcrèmes stofjes zitten die ik liever niet op mijn huid smeer om even een voorbeeld te noemen, de chemische filters die vaak in de producten zitten zijn octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene. Deze chemicaliën zijn hormoonverstoorders die negatieve invloed hebben op onze voortplantingsorganen, de puberteit vertragen, de vruchtbare cyclus veranderen en het aantal spermacellen verminderen en de schildklierfunctie veranderen, blijkt uit onderzoeken onder dieren. En dat is nog niet alles. Dus…….aan jullie de keuze om zelf te beslissen.

Als eerste wil ik duidelijk maken dat het niet altijd zo is hoe hoger de SPF des te beter je beschermt bent. Deze vlieger gaat namelijk niet altijd op.

Wat is SPF dan precies?
De SPF (sun protection factor) geeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met niet-gebruik van een crème. Bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 15 zou gebruiken is dat 150 minuten (2½ uur).

De werking van zonnebrandcrème berust op het UV-absorberend vermogen van ingrediënten in de crème. Je kunt dus ook spreken over het percentage van het UV dat de crème absorbeert. Een crème met SPF 30 hoeft dus  niet 2x zo veel te absorberen als een crème met SPF 15. Een zonnebrandcrème met SPF 30 is dus niet 2x zo sterk als eentje met SPF 15! Dat verschilt per crème.

Wat is UV straling?
Verder bestaat de ultraviolette (UV) straling van de zon uit twee componenten UVA en UVB. UVA heeft een hogere golflengte dan UVB. De UVA stralen dringen dieper door in de huid dan de UVB stralen. UVB stralen zijn verantwoordelijk voor huidverbranding, daarom werd er in eerste instantie niet veel aandacht aan UVA straling gegeven. Er werd gedacht dat UVA geen kwaad kon. Dat is een van de redenen dat zonnebanken, die vrijwel uitsluitend UVA straling afgeven, ontwikkeld zijn.

Inmiddels is duidelijk geworden dat UVA straling voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor huidveroudering. Bovendien zijn er aanwijzingen dat UVA stralen het ontstaan van een melanoom kan stimuleren.Het gaat er om hoe het je beschermt tegen de UVA straling en de UVB straling.


Een goede zonnebrandcrème absorbeert dus ook UVA stralen. Het is echter lastig om een SPF voor UVA vast te stellen. UVA geeft immers geen verbrandingsverschijnselen, zoals roodheid. Vaak plaatsen fabrikanten dan ook een UVA-SPF getal op de verpakking, dat op grond van theoretische modellen bij de gebruikte ingrediënten verwacht mag worden. Voorlopig is dat het beste dat men kan doen. Maar eigenlijk is het al voldoende als er op de verpakking staat dat er een UVA filter in de crème verwerkt is.

Een handig ezelsbruggetje is dan ook: UVA versnelt de Aging

UVB zorgt voor Burning

Een goede natuurlijke UVA filter zijn titanium oxide en de zinc oxide(niet op chemische basis maar op minerale basis)  Na mijn zoektocht heb ik bewust gekozen wat ik dan in mijn zonnebrandcrème zou gaan stoppen.

De verschillen tussen titanium en zinc oxide:

Ik zet even op een rij wat titanium oxide (minerale basis) doet:

  • is een goede UVB protectie
  • een beetje UVA protectie
  • is stabiel in gebruik
  • dringt niet door in de huid
  • hormoonhuishouding blijft stabiel
  • niet irriterend

 

Nadelen:

  • Bij het maken van je zonnebrandcrème oppassen met inademen. kleine stofdeeltjes. Dragen van een mondkapje is fijn.
  • Geeft geen bescherming bij lange straling van UVA

 

En dan nu de Zinc oxide( minerale basis) :

  • een goede UVA en UVB bescherming
  • stabiel in gebruik
  • nano en non nano dringen niet door de huid.
  • hormoonhuishouding blijft stabiel
  • verzachtend en genezend.

 

Nadelen:

  • Bij het maken van je zonnebrandcrème oppassen met inademen. Kleine stofdeeltjes. Dragen van mondkapje is fijn.
  • soms is het dik en laat het een witte gloed achter op je huid.

Deze beide stoffen zorgen er dus voor dat de UV straling weerkaatst wordt. De zinc oxide gaat mijn voorkeur naar uit omdat de titanium oxide maar een beetje UVA bescherming geeft.

Ook dit onderzoek geeft aan dat meer zinc oxide in een zonnebrandcrème beter bescherming geeft.

Nu wil ik  het nog even hebben over de nano deeltjes van de zinc oxide en de titanium oxide. Doordat deze stoffen een witte gloed achterlaten hebben ze deze stof meer en meer verkleint. Hier zijn toen weer onderzoeken naar gedaan en er werd beweerd dat deze nano deeltjes je huid in zouden dringen en hier schade aan zouden kunnen richten. Volgens dit onderzoek heeft het geen effect maar ik ga voor zekerheid en bestel zinc oxide zonder nano deeltjes. Dan maar een witte snoet:)

Verder hebben bepaalde oliën ook nog een SF oftewel een sun protection factor.

Even op een rij:

1. Wortelzaad olie: SPF 38-40
2. Frambozenzaad olie: SPF 28-50
3. Tarwekiem olie: SPF 20
4. Avocado olie: SPF 4-15
5. Kokosolie: SPF 2-8
6. Olijfolie: SPF 2-8
7. Macadamia olie: SPF 6
8. Amandelolie: SPF 5
9. Shea Boter: SPF 3-6
10. Jojoba olie: SPF 4

 

Het recept: 

  • 1/4 cup amandel olie of (frambozenpitolie)
  • 2 eetlepels shea boter
  • 1/2 cup kokos olie
  • 2 eetlepels zinc oxide(non nano)
  • 1 theelepel vitamine E
  • 10 dr. carrot seed  etherische olie
  • 10 dr. myrrh eterische olie
  • 25 dr. lavendel etherische olie
  • een pan
  • een vuurvaste schaal of maatbeker
  • een potje of een flacon voor de lotion

 

Doe de amandelolie of frambozenpitolie , shea boter en de kokos olie  in een vuurvaste schaal. Smelt dit au bain marie.
Wanneer alles gesmolten is dan haal je het van het vuur en voeg je er de zinc oxide aan
toe. Roer goed. Laat het afkoelen en voeg dan de etherische oliën toe.
Doe het in een potje of een flacon en bewaar op een koele donkere plek. Even schudden voor gebruik. Smeer je om de 2-3 uur in. Je kunt de lotion  6 maanden bewaren.

Nog even een aanvulling. Wees je bewust van de zon. Ik zit het liefst onder een parasol en geniet met volle teugen.
Meer weten over de etherische oliën die ik gebruik?
Stuur even een mailtje naar: info@oilovertheworld.nl of via FB messenger.

 

Laten jullie mij weten wat jullie bevindingen zijn?

Zonnige groet, Wiebeke

 

 

 

bronnen:

http://kabanaskincare.com

http://thebeautyproof.com

http://www.dr-jetskeultee.nl

https://www.drbaileyskincare.com

http://blog.greenjump.nl

https://thetruthaboutcancer.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.