tuinieren met etherische olie

6 tips voor tuinieren met etherische oliën

Wat is het toch fijn om in de tuin te zitten wanneer het mooi weer is en te kunnen genieten van al het moois dat de natuur ons geeft. De bomen die niet meer kaal zijn en diverse kleuren groen aan bladeren hebben. De prachtige bloemen die in bloei staan, de geuren van alle verschillende planten en kruiden en alle vogeltjes die hun eigen lied fluiten.

Soms geeft deze natuur ons helaas ook indringers, of veelvraten of schimmels die onze tuin aantasten. Aangezien je tuin een plek is waar je zeker NIET met chemische middelen in de weer wilt gaan, zijn etherische oliën een prachtige natuurlijke manier om deze indringers aan te pakken. Of je nou insecten wilt wegjagen, bestuivers wilt binnenhalen, of je tuin tot een heerlijke relax plek wilt creëeren?

Hier zijn 6 tips om Young Living etherische oliën in de tuin te gebruiken. 

1. Insecten afweer 

Er zijn een aantal oliën die ingezet kunnen worden om een plaag van insecten weg te krijgen 

Rozemarijn bijvoorbeeld werkt goed tegen vliegen, vlooien en muggen. Ook kan het helpen bij insecten larven zoals de kool rups die zo lekker Alle koolsoorten, tomaten, komkommers, meloenen kan op peuzelen.

pepermunt olie werkt goed bij vliegen, mieren, kevers en vlooien om maar een paar te noemen. Pepermunt is ook het best te gebruiken tegen spinnen. Je kunt je ramen inspuiten met pepermunt olie en ze zullen zich omdraaien. 

Tijm olie werkt bij de bijtende insecten. (Zand) Vlooien, teken en  kakkerlakken. 

Voor een mooie mix kun je 10 dr. van elke olie (Rozemarijn, Pepermunt, Tijm) in een 1/2 liter glazen spray fles doen. Vul aan met water. 

Even Schudden voor elk gebruik. 

2. Schimmels 

De oorzaak van 85% van alle Tuin ziektes zijn schimmels. Dit kan heel snel een groot probleem worden wanneer er niks aan gedaan wordt. Schimmels kunnen cellen vergiftigen of doden en blokkeren de huidmondjes (de ademende poriën) en stelen voedingsstoffen van de plant. Wanneer je iets waarneemt in je tuin ga dan aan de slag met de volgende oliën: 

Tea tree olie is een natuurlijke remedie tegen schimmel groei. Wanneer je de fungus te lijf wilt gaan meng dan een theelepel tea tree olie met 1 cup water. Breng rechtstreeks aan op de zieke plant 1 of 2 keer per week. 

Wanneer de zon schijnt spray dan NIET de bladeren in. Tea tree kan makkelijk de bladeren verbranden. 

Ook citronella kan ingezet worden bij schimmel. Deze olie heeft 2 natuurlijke chemische bestanddelen – citronellal en linalool die effectief zijn.  Het is bewezen dat deze olie de groei van schimmel remt. 

Om een anti schimmel spray te maken kun je weer 8 tot 10 dr. citronella vermengen met 1 cup water en in een glazen spray fles doen. Schud wel even voor gebruik. 

3. Slakken en naaktslakken

Cederhout, hyssop en spar zijn de beste etherische oliën om slakken op afstand te houden. 

Meng een theelepel met de gekozen olie met water in een glazen fles. Goed schudden. Spray een ring om de plant heen waar ze niet mogen komen. Op den duur zul je weer moeten sprayen om de slakken op afstand te houden.

4. Ongedierte 

Muizen en andere knaagdieren gaan weg bij de geur van pepermunt. Breng katoenen watjes met 1-2 dr. pepermunt olie aan in de ingangen van muizenholletjes eekhoorn nestjes of plekjes waar ze bivakkeren. 

5. Huisdieren op afstand 

Katten haten de geur van rozemarijn. Dus wanneer je je buur kat uit de tuin wilt hebben omdat ie anders van alles achterlaat dan kun je met rozemarijn sprayen. Je kunt ook repen van stof door de rozemarijn water halen en tussen de schutting of waar de kat ook maar binnenkomt stoppen. 

Honden worden niet blij van zwarte peper. Ze hebben erg gevoelige neuzen en zullen snel verdwijnen bij de geur van zwarte peper. je kunt het net zo doen als bij de kat. Ook met repen van oude stoffen kleren en deze dan door de peper water halen. 

Het enige nadeel is dat zwarte peper voor mensen ook niet erg prettig is. Dus je tuin zal minder aantrekkelijk zijn om in te zitten. 

6. Aantrekken van bestuivers 

De andere kant is natuurlijk ook het aantrekken van bepaalde insecten zoals bijvoorbeeld de bijen.
Bijen hebben het anno 2018 heel zwaar en kunnen wel wat hulp gebruiken. Neroli (sinaasappel bloesem) is een olie die bijen ontzettend aantrekkelijk vinden . Ook lavendel, marjolein, helichrysum, basilicum, venkel en salie vinden de bijen fijn. 

Probeer lavendel, venkel, helichrysum en salie etherische olie of plant deze bloemen of kruiden in de tuin wanneer je meer vlinders in jouw tuin wilt uitnodigen. 

Geniet van de tuin met alle heerlijke natuurlijke geuren, kleuren en geluiden.

Ook een tip? Graag! Je mag altijd een reactie schrijven.

Zonnige groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.