hooikoorts

Hooikoorts

HATSJOE!!!
Sinds COVID-19 actief is in de wereld kijken mensen verschrikt op wanneer je vandaag de dag moet niezen. Wat veel mensen zijn vergeten is dat dit de tijd van het jaar is waarbij veel Nederlanders last hebben van pollen of ook wel hooikoorts genoemd. Dit gaat gepaard met jeukende/tranende ogen en hoesten en proesten. Je bent bijna geneigd om het proesten binnen te houden omdat je geen verschrikte blikken wilt maar of dit verstandig is?

Mijn moeder zei vroeger altijd tegen mij dat je een nies NOOIT mocht inhouden. Kind niet doen, zei ze dan, dat is zo slecht!!! En zo braaf als ik was deed ik dat en heb ik dit ook weer doorgegeven aan mijn kinderen. Het voelde altijd heel natuurlijk en bevrijdend om voluit te niezen maar toen ik dit blog ging schrijven heb ik het toch maar even opgezocht.

En mijn moeder had zeker gelijk! Met een kracht van 120 km per uur kan een nies gelanceerd worden en is het zeker belangrijk om NIET neus en mond dicht te houden want dat kan verstrekkende gevolgen hebben, waaronder lucht tussen je longen, geperforeerde trommelvliezen en zelfs het opblazen van bloedvaten in je hersenen.

Ter verlichting zijn er natuurlijk allerlei middelen op de markt die je kunt gebruiken maar ik wil graag een recept delen dat je zelf kunt maken. Als aromatherapeut werk ik alleen met NATUURLIJKE grondstoffen zoals bijvoorbeeld etherische oliën.

WAT ZIJN ETHERISCHE OLIËN?

Een etherische olie is een aromatische vloeistof die zit in bloemen, vruchten, struiken, bomen, wortels, harsen en zaden en worden ook wel de “levensenergie van de plant” of “ziel van de plant” genoemd. Zij geeft de plant haar karakteristieke smaak en geur. Door de geschiedenis heen zijn etherische oliën in verschillende culturen al veelvuldig toegepast vanwege hun medicinale en therapeutische werking. Het werken met geuren door middel van etherische oliën, wordt ook wel aromatherapie genoemd en wordt al meer dan 5000 jaar gedaan.

RECEPT

Hier volgt het recept van de hooikoortsroller van 10 ml. met de volgende etherische oliën:

– 10 ml plantaardige neutrale olie zoals jojoba olie
– 3 dr pepermunt
– 3 dr. citroen*
– 3 dr. lavendel

– optioneel 3 dr. roomse kamille
– een roller flesje van 10 ml.
Voeg de etherische olie en de plantaardige olie in een rollerflesje bij elkaar en rol rustig tussen je handen om het te mengen.
*Citroen etherische olie is fotosensitief. Dit houdt in dat het de werking van de zon vergroot. Deze olie kun je het best aanbrengen onder de kleding.

Belangrijk is wel dat je goede etherische olie gebruikt. Het is net als met voeding er is ook veel troep op de markt. Veel oliën zijn vermengt met een drager olie en zijn niet puur en sommige oliën zijn zelfs chemisch. Verdiep je in de materie en laat je goed voorlichten.

WAAR AANBRENGEN?

Er zijn verschillende plekken waar je de olie kunt aanbrengen:
• achter je oren
• in je nekop je slapen en je voorhoofd
– op je borst
• onder je voeten.
Dit is de veiligste manier voor het aanbrengen van etherische oliën. De voeten bevatten de grootste poriën van het lichaam en ook de meeste: wel 2000 per voet! Daarnaast zitten op de voeten alle reflexpunten naar de belangrijke organen.

NOG EEN AANTAL TIPS:

– Meng op een zakdoek een druppel roomse kamille en citroen en inhaleer.
– Eet rauwe honing van een imker uit de streek of Manuka honing.
– Voeding rijk aan histamine moet je vermijden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Oude kaas, zuurkool, tempeh, koffie, rode wijn, bier en chocolade.
– Smeer een vettige crème rond je neus – zo blijven de pollen plakken en komen ze niet je neus binnen.
GEZONDHEID!!

disclaimer: deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie en niet tot het stellen van een diagnose. De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling. Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie. Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.