vakantie

Etherische olie en vakantie: 5 recepten

Juni, we zitten al weer ver in Juni! Voordat we het weten is het vakantie. Het is voor velen misschien, door deze tijd nog niet helemaal duidelijk waar de reis naar toe gaat en of er überhaupt wel een vakantie in zit. 

Maar ik heb goed nieuws voor je. Het maakt niet uit waar je bent of wat je doet. De recepten die ik ga delen kunnen je helpen op het balkon, in de tropen, of op het strand. Ze zijn multi inzetbaar en je kunt ze toevoegen aan je natuurlijke EHBO kit. 

Misschien kun je het samen met je kinderen doen? Kijk eens samen naar wat verzorgingsproducten die je in huis hebt en naar de ingrediëntenlijst. Wat zit er allemaal in? Google eens wat namen die je niet kunt uitspreken. Deze producten breng je aan op je huid dus het is belangrijk om te weten wat je smeert. Je huid is namelijk het grootste orgaan dus daar moet je zuinig op zijn. Je kunt met weinig materialen al hele mooie dingen maken.
Je kunt er een gezellig spa dagje van maken op een regenachtige dag. 

Verder bespaar je afval als je oude flessen recycled  en je bespaart vaak geld. 
Ik heb thuis glazen flessen en oude shampoo flessen die ik hergebruik (goed uitkoken) en  
Ik werk onder andere met etherische oliën. 

Wat zijn etherische oliën? 

Een etherische olie is een aromatische vloeistof die zit in bloemen, vruchten, struiken, bomen, wortels, harsen en zaden en worden ook wel de “levensenergie van de plant” of “ziel van de plant” genoemd. Zij geeft de plant haar karakteristieke smaak en geur.
De meeste etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie. Verder uit koude persing, extractie, aftappen en enfleurage uit bloesem, vrucht, bladeren, takken, schors en wortels.

Door de geschiedenis heen zijn etherische oliën in verschillende culturen al veelvuldig toegepast vanwege hun medicinale en therapeutische werking. Het werken met geuren door middel van etherische oliën, wordt ook wel aromatherapie genoemd en wordt al meer dan 5000 jaar gedaan.

Recepten 

Lavendel Citroen lichaam scrub 

Vakantie is relaxen en jezelf eens heerlijk verwennen. De hoogste tijd voor een super zacht huidje. 
Dit is een simpel recept en een goedkope manier om dode huidcellen te verwijderen en een baby huidje te krijgen. Bij het rustig in masseren stimuleer je tevens de bloed circulatie dat kan helpen bij cel vernieuwing en de collageen productie. 

Wat heb je nodig? 

5 druppels lavendel olie 
5 druppels citroen  olie 
1,5 cup organic suiker 
1/4 cup neutrale plantaardige olie (amandel olie, kokosolie, olijfolie) 

Ik gebruik zelf altijd cups. Mocht je die niet hebben kun je hier kijken voor een maattabel. 
Doe alle ingrediënten in een pot en meng goed door elkaar. Gebruik zo vaak als je wilt. 

Jet lag

Ga je een verre reis maken en heb je snel last van tijdsverschil? Dan is dit een recept dat je kan helpen.

Wat heb je nodig?

6 druppels lavendel
4 dr. grapefruit
2 dr. pepermunt 
2dr. gember 
10 ml roller flesje 
plantaardige olie (V6 van Young Living of jojoba olie)

Meng alle etherische olie met de neutrale plantaardige olie in een 10 ml. roller flesje. 

Dit kun je gebruiken om de jet lag tegen te gaan. Het beste kun je al twee dagen voordat je weg gaat beginnen met smeren. In de nek en op de polsen. 

Ook goed te gebruiken tegen luchtziekte. 

Buzzzzz Off

Mooi weer. Je hebt je gesetteld in je stoel buiten om te genieten van een zwoele avond maar dan…………krijg je onverwachts bezoek! BZZZZZZZ 

Met dit recept kun je ze op afstand houden 🙂  

Wat heb je nodig? 

50 ml spray flesje
30 ml water
20 ml toverhazelaar (=witch hazel of hamamelis)
etherische olie (Thieves of Purification, Lavendel en pepermunt)

Deze oliën kun je ook gebruiken: Citronella, Kruidnagel, Lemongrass, Rozemarijn, Tea tree, Eucalyptus, Cederhout, Lavendel en Pepermunt.

Aangezien Thieves al Kruidnagel, Eucalyptus en Rozemarijn (en citroen en kaneel) heeft is dit een goede olie om te gebruiken. Daarentegen zit er in Purification al een mix van Citronella, Lemongrass, Rozemarijn (en Tea tree, Lavandin en Myrtle) dus kun je deze ook inzetten door een mug? 

Meng 30 ml water en 20 ml toverhazelaar en voeg hier 15 dr. Thieves, 5 dr. Lavendel en 3 dr. pepermunt aan toe. Klaar is je spray!

Bug Bite  Balm 

En als je dan toch gestoken bent dan kun je met deze bug bite balm de huid insmeren. Het verzacht en zorgt voor minder jeuk. Dit is een recept voor ongeveer 4 sticks. Ook leuk om cadeau te geven. 

Wat heb je nodig?

1el shea boter
1 el avocado olie
15 gram bijenwas 
1/2 tl calendula olie
8 dr. lavendel olie
4 dr. pepermunt olie
3 dr. tea tree olie
4 lege lippenbalsem sticks

Bereidingswijze:

Doe de sheaboter, avocado olie, de bijenwas en de calendula olie in een bakje en zet het au bain marie op het vuur. Wanneer het gesmolten is haal je het van het vuur en laat het afkoelen. Doe dan de etherische olie er bij en giet het mengsel n de sticks. 

After sun lotion recept

Ben je in de zon geweest en is je huid in de avond wat gespannen? Dan kun je deze lotion gebruiken. De lavendel is een prachtige olie voor de huid en de aloe vera purum is verzachtend. De olijfolie helpt je huid om de vrije radicalen door de zon te beperken. 
Kokosolie en cacaoboter zijn belangrijk voor de huid omdat ze helpen het vocht vast te houden

Wat heb je nodig?

3 eetlepel aloe vera purum 
1 eetlepel  olijfolie
2 eetlepels kokosolie 
1 eetlepel cacaoboter 
15 dr. lavendel etherische olie 
glazen potje 
óf 10 dr. lavendel etherische olie en 5 dr. wierook etherische olie.

Bereidingswijze:

Doe de cacaoboter, olijfolie en kokosolie in een glazen maatbeker of pot (bijv. een lege schone jampot) en zet die in een pannetje met warm water op laag vuur. (au bain marie). Laat het geheel langzaam smelten totdat alles vloeibaar is.

Meng ondertussen de etherische olie met de aloe vera gel.

Als de olie/boter gesmolten is haal het potje dan uit het water en laat het afkoelen totdat het een beetje dikker begint te worden en voeg dan het aloe vera gel/ etherische olie mengsel langzaam toe onder goed roeren. Als je lotion klaar is kan je het in een glazen pot gieten. 

Als je after sun lotion in een pot giet en dan in de koelkast zet wordt die wat dikker en lekker koel en kan je het als bodycrème gebruiken.

Ga je op vakantie naar een warm land dan is het handiger om je lotion in een fles te doen omdat de ingrediënten dan vloeibaar zijn door de warmte en een pot dan sneller zal lekken.

EXTRA TIPS

Tropische temperaturen ook binnen? Probeer dit eens. 
Maak een handdoek nat en hang het over een stoel. Doe er een paar druppels pepermunt op en je zult zien dat het wat koeler aanvoelt. 

Wil je helemaal cool? Neem dan een gastendoekje en maak die nat. Doe er een druppel pepermunt olie op en leg deze een uur in de vriezer. Lekker Frisssssss

Last van mieren? druppel een paar druppeltjes pepermunt op de plaatsen waar de mieren lopen of leg een doekje neer met een paar druppels pepermunt etherische olie erop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.